Anbefaling: bareMinerals Get Started Kit og Original SPF15 Foundation

Din ordbog til at læse ingredienslisten…

 photo t_18740_01_zps800c74a9.jpg

Vi forbrugere er stødt blevet mere og mere kritiske i forhold til hvad vi bruger af kosmetik på vores krop, noget vaskes af igen og andet bliver påført for at blive. Egentlig en meget sund og god udvikling synes jeg, men desværre har langt de fleste danskere bare ikke nogen indsigt i, hvad produkterne egentlig indeholder og hvad de forskellige ting på ingredienslisten egentlig betyder, hvorfor der desværre træffes en del uheldige valg ind i mellem.

Jeg har for nyligt købt denne bog af Ruth Winter; “A Consumer’s Dictionary of Cosmetic Ingredients” på E-bog. Jeg er meget fascineret og den er meget brugervenlig – så brugervenlig som den nu kan være, for man skal jo holde tungen lige i munden med alle de forskellige lange ord. Med bogen her er det langt mere overskueligt at holde styr på, hvilke ingredienser der faktisk kan være skadelige og hvilke der absolut ikke er.

I bogen finder du først en introduktion til kosmetik – spænende læsning. Der står lidt om branchen og lovgivning, samt diverse test på dyr og mennesker. Du kan læse noget om branchens udvikling og hvad kosmetik egentlig er. Desuden står der ligt om kosmetik til mænd og børn. De sidste 500 sider indeholder det vi så allesammen har manglet – en ordbog eller guide til alle de mærkelige ord der står på vores kosmetik produkter.

Jeg vil lige gennemgå nogle få, som jeg tror de fleste af os har set på vores produkter og som oftest står øverst – men ved vi så egentlig hvad det faktisk er?! 🙂

Vand – det ingrediens som gennemsnitlig bliver brugt i flest produkter, samt det der bliver brugt mest af i hvert produkt (eftersom det bliver listet aller først).

Parabener – som er et konserveringsmiddel, der tilsættes for at undgå mikroorganismer, svamp, skimmel og lignende, som parabener er meget effektiv imod. På den måde undgår vi at bliver syge og produktet skifter ikke konsistens indenfor en rimelig holdbarhedsdato. Parabener er det andet mest brugte ingrediens i kosmetik, næst efter vand, og bruges ofte i forskellige kombinationer da der findes fire forskellige lovlige typer. Parabener er anset som at være sikre at bruge, irriterer sjældent huden og er ikke giftige. Dog falder antallet af produkter som indeholder parabener stødt fordi forbrugerne er bekymrede for midlet.

Glycerin – et bi-produkt fra sæbeproduktion. Glycerin, eller glycerol som det også kan være angivet, bliver brugt som opløsnings middel, fugtighedsbevarende middel og blødgørende middel. Det absorberer fugt fra luften og sørger på den måde for at produktet ikke udtørrer selvom låget skulle være åbnet. Desuden hjælper det til at produktet lettere fordeles på huden, men desværre giver det blot en følelse af fugt. Faktisk udtørrer det huden indefra og ud, da det trækker fugt fra indersiden af huden og op til overfladen.

Alkohol – kan også angives som ethanol eller ethyl alcohol. Alkohol kan ligesom glycerin blive brugt som opløsnings middel, den er god til opløsning af fedt. Det er klart og farveløst. I større mængder kan den virke udtørrende på hår og hud. Alkohol findes i mange forskellige produkter som for eksempel skin tonic, after shave, parfume, neglelak, bodylotion og solcreme.

Der er mange mange flere spænende ingredienser i bogen – men ville blot give jer en lille smagsprøve! Bogen er på engelsk, så hvis du har problemer med det engelske kan det være en god idé at have google oversæt åben.

Bogen kan købes som E-bog på Google Books til bare 85 kroner! Penge der er godt givet ud taget i betragtning af hvor mange penge vi egentlig går og smider i kosmetik produkter fordi vi TROR at de dyre er bedre end de billige produkter – nu kan du selv finde sandheden! Derudover kan den også købes som bog på Amazon.com til 13 $!

// Rikke

8 kommentarer

  • Åh denna boken kommer jag definitivt köpa!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Rikke

    Det var dog en dejlig relevant bog! Jeg gik lidt op i det i forvejen, men da jeg blev gravid gjorde jeg et alvorligt forsøg på at finde rundt i ingrediensjunglen. Gav så småt op igen. Min løsning hedder Neutral til alle de produkter, der ikke er make-up. Der bruger jeg Nilens Jord, da det lod til at være det bedste alternativ. Derudover er der gået Tromborg i den for mig, da jeg hørte at det var et godt produkt med meget få skadelige ingredienser i – hvis nogen. Har ikke fået det tjekket 100% endnu, men deres produkter virker i hvert fald! Bruger rensefoam og lavendelsprøjt til ansigtet. Creme bruger jeg kun til ansigt og hænder, ellers bruger jeg ren øko-Arganolie til at fugte kroppen med efter bad. Jeg synes selv det var en rimelig enkel løsning dengang, men jeg tror egentlig jeg har lagt meget energi og mange tanker i det. Har man en bog som den der, så hjælper det nok en del på det. Men når du skriver at den går ind og beskriver lovgivning indenfor branchen, gælder det så den danske lovgivning? Eller har den kun EU-lovgivning med? Eller hvordan fungerer det? Og synes du du har fået klarhed efter at have læst den? Og vil den kunne hjælpe gravide til at finde hoved og hale i hvad der kan skade deres foster tror du? Fordi så vil jeg egentlig gerne anbefale den på min egen blog også… 🙂
    VH Tina

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Tina!
      Det er nemlig en temmelig relevant bog ja – og tror der er rigtig mange ligesom dig der går ekstra meget op i det under graviditeten! Efter min mening måske lige rigeligt, men det er jo noget alle hver især må gøre op med dem selv! 🙂
      Da det er en amerikansk bog skriver hun primært i starten om den amerikanske “lovgivning”, men i en rigtig stor del sørger hun også for at sammenligne med den europæiske og hun sørger også for at skrive under de forskellige ingredienser, hvorvidt det f.eks. er lovligt i europa og ikke usa eller omvendt! Europa og USA retningslinjerne udgør cirka 90 % af hele verdens kosmetik virksomheder. Så du kan sagtens bruge den selvom du er dansker, men hun skriver dog mest om USA!
      Med hensyn til dit spørgsmål om, hvorvidt den kan hjælpe gravide… Så ved jeg ikke om der er forskel på om man er det eller ej. Jeg bruger den som et opslagsværk fordi der er så vildt mange forskellige ingredienser. Så måske skal du i stedet se på de produkter du har, undersøge hvad der er i og eventuelt undgå nogle af ingredienserne når du køber nyt. Håber det var svar på dit spørgsmål? 🙂
      Mvh Rikke

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Rikke
      Tak for svar, jeg tror jeg bliver nødt til at anskaffe mig den bog. Læse den og eventuelt lige give mine med-mødre et tip 😉
      Altså der er jo ikke som sådan forskel på at om man er gravid eller ej i relation til emnet, men mange begynder at gå meget mere op i det, når de bliver gravide. Så derfor 🙂 Og på min blog går der meget baby i den, så tænkte det kunne være relevant. Og det var det så 😉
      VH Tina

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Tina!
      Det var så lidt. Kan godt forstå hvad du mener – mange af mine gravide veninder går også noget op i det! Det er ærgerligt at folk bruger så meget krudt på at gå op i det når der er så meget forkert vejledning på nettet generelt… Men denne bog er i hvert fald kanon! Så jeg håber du synes om den ligeså meget som jeg! 🙂 God læsning…
      Mvh Rikke

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ditte K.

    Paula Begouns Beauty Bible kan absolut også anbefales – den har også de fleste ingredienser listet og defineret 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Anbefaling: bareMinerals Get Started Kit og Original SPF15 Foundation