Sommerglød: Sephora Baked Sculpting Trio - Sultry

Skadelige vådservietter til baby?!

 photo pic_zps6p7guhiy.jpg

Der har været en del fokus på vådservietter den seneste tid – og som nybagt mor kan jeg da heller ikke lade være med at følge med! Jeg har desuden fået en del spørgsmål om hvorvidt der er grund til bekymring og hvad MI egentlig er. Jeg vil forsøge at være objektiv i dette blogindlæg og selvfølgelig give mine egen mening til kende til sidst i indlægget – så må I selv tage stilling.

Hvad er problemet?
Vådservietter hører under kosmetik kategorien og dermed er det lovpligtigt med en indholdsdeklaration så forbrugeren kan holde øje med hvilke ingredienser der indgår i produktet – vådservietter indeholder naturligvis en masse forskellige ingredienser som alt andet kosmetik. Problemet som har været meget oppe i medierne er at der er blevet fundet spor af et ingrediens som kaldes MI i flere slags vådservietter. Det har ikke stået på indholsdeklarationen og samtidig har det været i vådservietter deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark og Svanemærket, hvilket ikke er tilladt for produkter som bærer mærkerne. Langt de fleste vådservietter på markedet er mærket med både kransen og svanen – derfor er de blevet tilbagekaldt og derfor er det et problem!

Hvad er MI?
MI er et konserveringsmiddel som bruges til at forlænge holdbarheden af kosmetik og bekæmpe mikroorganismer som kan ødelægge produktet og i værste tilfælde forårsage at forbrugeren bliver syg. Det er altså vigtigt at bruge konserveringsmidler! MI er et forholdsvis nyt konserveringsmiddel i kosmetik, men har desværre vist sig hyppigt at forårsage allergi og udviklingen går stærkere end for noget andet konserveringsmiddel tidligere. Desuden er det nok det ingrediens som oftest er årsag til allergi i kosmetik. Derfor er EU kommissionene ved at fastsætte en ny grænse for hvor meget MI et produkt må indeholde. MI er altså lovligt i kosmetik i EU og forbliver lovligt i små mængder – der ligger naturligvis en seriøs vurdering af stoffet som baggrund for lovgivningen.

Spor af MI
Når man siger der er fundet spor af MI i nogle vådservietter er det formentlig fordi et eller flere af ingredienserne i produktet tidligere er blevet konserveret med MI før det blev blandet med de resterende ingredienser i produktet. Det er naturligvis vigtigt at de enkelte ingredienser også er frie for diverse mikroorganismer inden de kommer i brug. De vådservietter som indeholder spor af MI er alle produceret på samme fabrik i Kina. Når vi snakker om spor af et ingrediens så taler vi samtidig også om en meget lille mængde – lovligt nok og vurderes dermed ikke at være farligt!

Hvilke vådservietter indeholder MI?
Indtil videre er de de følgende fem typer vådservietter, som er testet positiv for MI og som er blevet tilbagekaldt pr. 1/4 2015:

Rema 1000 Vådservietter
First Price Vådservietter, 100 stk.
Grøn Balance Baby & Kids hand and face wipes 25 stk
Grøn Balance Baby & Kids vådservietter 72 stk
BodyCare Vådservietter

Skal jeg undgå MI? 
Som sagt er MI lovligt og i så små mængder det er fundet i vådservietterne er det altså ikke vurderet til at være farligt. Er man en af dem der er allergisk overfor MI gør man naturligvis klogt i at undgå det – og er man i høj risiko for at udvikle allergi vil jeg personligt anbefale at holde sig fra MI. Det kan være begge ens forældre er allergikere og dermed er risikoen forhøjet. Man kan derfor holde øje med indholds deklarationen og kigge efter MI som skrives som methylisothiazolinon.

Hvad gør Rikke?
Det er jo meget enkelt – alle de pågældende vådservietter er jo allerede tilbagekaldt, så der burde ikke være et problem længere! Dog må jeg indrømme at MI er og bliver det eneste stof i kosmetik som jeg, hvis muligt, gerne vil undgå af den simple grund at Videnscenter for Allergi, som arbejder sammen med Miljøministeriet Miljøstyrelsen, anbefaler at man holder sig fra MI fordi udviklingen af allergikere overfor stoffet stiger eksplosivt uden sammenligning med andre konserveringsmidler tidlige. Når det så er sagt så er mit råd: “slå koldt vand i blodet, slap af og køb de vådservietter du nu synes er de bedste”.

De bedste ifølge forbrugerrådet TÆNK
TÆNK har naturligvis også testet vådservietter – dog ikke i forbindelse med den nuværende problematik. De syv vådservietter som står øverst i TÆNK’s test og som vurderes “God” er de følgende. TÆNK vurderer både ud for pris per styk og indhold og testen er lavet for cirka ét år siden. Alle vådservietter bærer Svanemærket og er deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark med undtagelse af Humpreys.

Budget Vaskeservietter
Derma Baby Vådservietter
Neutral Baby Vådservietter
Levevist Baby Vådservietter
Organic Circle Vådservietter
Humpreys corner Natural Baby Wipes
Natusan Baby First touch extra sensitive wipes

Personligt så køber jeg bare de nærmeste og billigste vådservietter til min lille dreng – er ærlig talt ikke så bekymret for indholdet, generelt har vi en rigtig god lovgivning! Og så er der ren røv og’ trut’ i! 😉

 

// Rikke

2 kommentarer

  • Anne Katrine

    det er så her hvor man ærger sig over at parabener er blevet så upopulære! Havde de stadig været i brug, havde der nok aldrig været et problem..

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jeg kunne simpelthen ikke være mere enig med dig Anne Katrine! Desuden tillades produkter med både ethyl og methyl paraben også ved Astma-Allergi Danmark! Så det er kun os forbrugere der desværre er problemet… 🙁

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sommerglød: Sephora Baked Sculpting Trio - Sultry