Blegede bryn

Sandheden om parabener

Photobucket

Parabener har været en del oppe til debat for de seneste år og er efterhånden blevet fjernet fra langt de fleste kosmetik produkter på markedet. Det er der mange der er glade for – men hvorfor egentlig?

Jeg er i øjeblikket ved at afslutte et kandidat  teknologi speciale om parabener og vil rigtig gerne dele lidt af det med jer, så I også får indsigt i sagerne!

Hvad bruges parabener til?

Først og fremmest til de der ikke kender til parabener, så er det et konserveringsmiddel som man bl.a. bruger i makeup og mad til at øge holdbarheden. Parabener kan, ligesom andre konserveringsmidler, forebrygge og nedbryde mikroorganismer; bakterier, skimmel og svampe, som angriber produkterne enten under produktion eller mens det er i brug hjemme hos dig. Disse mikroorganismer gror specielt godt i vandholdige produkter. Parabener har været brugt i over 60 år og er dermed et velkendt og gennemtestet konserveringsmiddel.

Parabener er de mest anvendte stoffer til konservering. I 2009 indeholdt 28 % af alle kosmetik produkter minimum én slags parabener i Danmark og 38 % i USA. EU og USA har desuden nær den samme lovgivning om hvor høje koncentrationer der er tilladt i kosmetik.

Hvad er parabener?

Der findes flere forskellige parabener – dem kan du se på nedenstående billede, men det er kun de fire første, methyl-, ethyl-, propyl- og butylparaben som er tilladt at anvende:

Photobucket

Til de kemi interesserede er parabener et organisk stof bestående af en benzen ring, to funktionelle grupper nemlig en hydroxyl gruppe og en ester. Sidst men ikke mindst består parabner af en karbonkæde, som bestemmer, hvilket paraben der er tale om. Jo længere denne kæde bliver jo mere effektiv er den som konserveringsmiddel og jo mere ligner den kroppens naturlige hormon estradiol, som også kan ses på ovenstående figur. Omvendt vil parabenerne med korteste karbonkæder være mere vandopløselige, som er vigtigt når det bruges i vandholdig kosmetik.

Problemerne med parabener?

Se nu bliver det interessant – det store emne omkring parabener går nemlig på at parabener er hormonforstyrende, kræftfremkaldende, allergifremkaldene, giftig osv.

Dette er IKKE sandt!

Grunden til man mener parabener er hormonforstyrrende og dermed kan forårsage kræft, i særdeleshed brystkræft har været på tale, er at de med længest karbon kæde ligner det kvindelige hormon østrogen. Dermed menes det at disse parabener kan sætte sig på østrogen-receptorerne i kroppen og blokere for dens effekt. Dette er imidlertid endnu ikke bevist sandt efter mange studier. Butylparaben, som er det lovlige paraben med længest karbonkæde, har vist en minimal østrogen effekt, som er hele 10.000 gange lavere end østrogen selv.

I forhold til allergi så er parabener et af de mindst allergifremkaldende konserveringsmidler. Kun 1 % – 0,5 % i 2000 viste tegn på allergiske reaktioner overfor parabener, til sammenligning er denne procentsats mellem 3 % – 9 % for mange andre konserveringsmidler. Parabener har altså kun en meget lav allergen effekt. Disse få tilfælde kan reduceres til næsten 0 %, hvis man ikke bruger produkterne på skadet hud, f.eks. efter barbering under armene, samt nedsætter koncentrationen ved at kombinere parabener. Sidstnævnte gøres allerede i høj grad, typisk ses en koncentration på 0,3 % methylparaben og 0,1 % af butylparaben – på den måde får man lidt af fordelene fra begge parabener. Parabener kan naturligvis også kombineres med andre konserveringsmidler, hvilket der kan være store fordele i.

En anden vigtig information efter min mening er at parabenerne absorberes fuldkommen gennem huden, i kroppen nedbrydes de til mindre bestanddele og udskilles med urin og afføring. Parabenerne ophobes ikke i kroppen overhovedet.

Hvad er alternativet så?

Der findes et utal af alternativer – det uheldige er at langt de fleste er nye og man kender ikke konsekvensen af brugen i længere tid. De mest hyppige alternativer er dog methylchloroisothiazolinone/methylisothiazolinone og for nemhedens skyld kaldes det MCI/MI (eller Kathon), dernæst er der formaldehyd og formaldehyd releasers. Og til sidst vil jeg nævne at f.eks. æteriske olier og parfume kan have en anti bakteriel virkning.

Det værste ved disse ovenstående stoffer, som jeg ikke vil komme nærmere ind på, er at de alle er meget allergifremkaldende – ja, i særdeleshed også de æteriske olier som lyder så fint og som ofte findes i naturlige produkter. Der er mange uheldige virkninger ved disse alternativer som forbrugeren desværre ikke tænker over når de vælger et produkt uden parabener. Det gode er dog også at disse alternativer er ret effektive mod mikroorganismerne.

Hvorfor fjerner producenterne så parabenerne?

Dette er ret simpelt. En virksomhed har ét mål for øje, nemlig at tjene penge. For at tjene penge skal forbrugerne købe. Desværre vil forbrugerne ikke købe fordi produkterne indeholder parabener og derfor bliver de altså nødt til at finde alternativer til parabener, som formentlig er ringere i forhold til forbrugerens sundhed. Det er altså forbrugerne der kræver det – ellers bruger de bare produkter fra et andet firma.  Det er altså ret problematisk!!

Kilde: interview med Clinique

Men hvorfor tror forbrugerne så parabener er noget skidt?

Dette spørgsmål har jeg fået lidt hjælp til fra journalist og pudderdåse Katja. Der er hovedsageligt tre grunde til forbrugerne ikke vil have parabener:

  1. Producenterne selv – de brander deres produkter som “paraben-fri”, hvilket implicit for forbrugeren betyder “parabener er noget skidt”.
  2. Medierne – mange journalister skriver om parabener uden at tjekke op på hvad der faktisk er sandt.
  3. Informationscenter for Miljø og Sundhed, også kaldet Forbrugerkemi.dk, som er finansieret af offentlige midler, som bevilges via Miljøministeriet. Forbrugerkemi.dk bliver brugt af mange forbrugere til vejledning omkring de stoffer der er i de produkter de køber – desværre har Forbrugerkemi placeret alle parabener på deres liste og vildleder forbrugerne omkring hvad der faktisk er sandt.

Hvad skal vi så gøre?

Der er grund til at spørge, hvad man så gør nu med alt denne viden. Faktisk kan kun 50 % finde ud af at læse varedeklarationen, og det er jo forståeligt. Desværre viser det sig at også cirka 25 % af deklarationerne er skrevet forkert.

Parabener skrives også som de såkaldte e-numre:

E214 – Ethyl p-hydroxybenzoate
E217 – Propyl p-hydroxybenzoate
E219 – Methyl p-hydroxybenzoate

Det mest pålidelige du nu kan gøre er at tale med din læge, hvis du er allergiker overfor et eller flere konserveringsmidler. Derudover er der stadig pålidelige sider, så som Astma- og Allergisamfundet.

Til sidst er der blot at sige – lad være med at stresse og blive bange for at bruge de produkter du har derhjemme. Har du muligheden for at vælge et produkt med parabener frem for andre konserveringsmidler så gør det. Ellers så slå koldt vand i blodet og lad være med at se parabener som noget skidt – så vi sammen kan få det tilbage på hylderne i den kosmetik vi bruger! 🙂

Kilder

Jeg kan godt forstå, hvis nogen tvivler på alt hvad jeg netop har skrevet – det er godt at være kritisk og eftersom ikke alt er til at stole på, så stol på de tests og studer der faktisk er lavet. Alt min teori bunder i disse artikler, som du selv kan kigge nærmere på;

Baumann, L., 2004. Cosmetic Definition, s.l.: Blackwell Publishing.
Bleasel, N., Tate, B. & Rademaker, M., 2002. Allergic contact dermatitis following exposure to essential oils, s.l.: Austrailian Journal of Dermatology.

Boberg, J., Taxvig, C., Christiansen, S. & Hass, U., 2009. Update on uptake, distribution, metabolism and excretion (ADME) and endocrine disrupting activity of parabens 2009., s.l.: DTU.

Darbre, P. D., 2003. Underarm Cosmetivs and Breast Cancer, s.l.: Wiley InterScience.

Epstein, H., 2006. Cosmetics preservation: sense and nonsense, s.l.: Elsevir.

Fewings, J. & Menné, T., 1999. An update of the risk assessment for methylchloroisothiazolineone/methylisothiazolinone (MCI/MI) with focus on rinse-off products, s.l.: Mungsgaard.

Harvey, P. W., 2003. Parabens, Oestrogenicity, Underarm Cosmetics and Breast Cancer: a Perspective on a Hypothesis, s.l.: Wiley InterScience.

Lundov, M. D., Moesby, L., Zachariae, C. & Johansen, J. D., 2009. Contamination versus preservation of cosmetics: a review on legislation, usage, infections, and contact allergy, s.l.: Blackwell Mungsgaard.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, 2005. Tilsætningsstoffer – E – numre, s.l.: Fødevarestyrelsen.

Nicoli, S. et al., 2008. Ethyl-Paraben and Nicotinamide Mixtures: Apparent Solubility, Thermal Behaviour and X-Ray Structure of the 1:1 Co-Crystal, s.l.: Whiley InterScience.

Routledge, E. J. et al., 1998. Some Elkyl Hydroxy Benzonate Preservatives (Parabens) Are Estrogenic, s.l.: Elsevier.

Singh, G. et al., 2002. Studies on Essential Oils: Part 10; Antibacterial Ectivity of Volatile Oils of Some Spices, s.l.: John Wiley & Sons.

Soni, M. G., Taylor, S. L., Greenberg, N. A. & Burgdock, G. A., 2002. Evaluation of the health aspects of methyl paraben: a review of the published literature, s.l.: Pergamon.

Timm-Knudson, V. L., Johnson, J. S., Ortiz, K. J. & Yiannias, J. A., 2006. Allergic Contact Dermatitis to Preservatives, s.l.: Jannetti Publications.

Vogelbein, N., 2010. Parabener udfaset af apotekets produkter, s.l.: Farmaci.

 

 

 

// Rikke

27 kommentarer

  • Katrine

    Fedt indlæg! Har selv biologi på A-niveau og har haft om parabener, syntes selv det er helt vildt interessant!
    Masser af ros herfra!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Katrine!
      Fedt – jamen, så kender du jo nok allerede rigtig godt til problematikken!! 🙂 Lad os lige vende skuden og sprede det til resten af danskerne… 🙂 Og mange tak for de rosende ord – det varmer!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Shila

    Amen!!!

    Er så glad for, at så mange af skønhedsbloggerne tager dette emne op. Håber virkelig i vil være med til at kickstarte en ende på parabeneforskrækkelsen der efterhånden har et par år på bagen.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Det er dejligt med opbakningen! Håber også rigtig meget at det kan lade sig gøre snart – jeg vil i hvert fald gerne have dem tilbage! 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria D

    Rigtig fedt og interessant indlæg. Jeg skal selv til at skrive speciale til foråret, hvor jeg skal lave en forbrugerundersøgelse om hvorfor kvinder fravælger parabener, parfume osv. men mere med et marketing og forbrugeradfærds perspektiv på. I den forbindelse kunne det være super interessant at se din litteraturliste, det kunne være der var noget jeg kunne bruge. Du har skrevet lidt litteratur, men vil gerne se resten, hvis jeg må. Du kan sende en e-mail til mig.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Maria! Sikke en fed opgave – det er jo temmelig relevant! Jeg er ikke 100 % færdig, men når den er vil jeg gerne sende den til dig… Opgaven er dog primært med fokus på screening af teorien og det er ikke min master thesis, men en opgave i mit teknologi speciale, blot en lille del af studiet til 5 ECTS pr semester! 🙂 Så det er ikke nogen større opgave, bare en lille sød en! 🙂 Så ved du det når du modtager den! 🙂
      Kh Rikke

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Maria D

      Ja jeg tror også, at det bliver super spændende. Tusind tak, du sender bare ved lejlighed.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Nathalie K

      Hej Rikke, ville høre om jeg også måtte se din opgave/ litteraturliste, da jeg skal skrive SRP om emnet?
      Kh Nathalie

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Nathalie!
      Det må du gerne – skal se om jeg lige kan finde den ved lejlighed. Tænker dog at det meste litteratur måske er lige højt nok niveau for en SRP, men det ved jeg ikke om er lige meget?
      Mvh Rikke

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej

    interessant information – tak for det.

    Jeg ved ikke en skid om parabener, men så vidt jeg kan se, handler en del af kritikken om parabener om den såkaldte cocktail-effekt. Altså at man muligvis godt kan sige, at parabener i sig selv ikke er skadelige, men at man ikke kender effekterne af, at mennesker udsættes for mange forskellige kemiske påvirkninger samtidig.

    Hvad er din (videnskabelige?) indstilling til den kritik?

    mvh
    Mette

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hejsa… 🙂
      Og selv tak for kommentaren og dit spænende spørgsmål! 🙂
      Som det ser ud nu, så er parabener ikke direkte skadelige! Da de har været brugt i over 60 år, ja, måske endda nok 80 år (har dog kun belæg for de 60 år) er det ret velkendte og testes blandt videnskabsfolk. For mig betyder det “better safe than sorry” – jeg mener parabener (på baggrund af min rapport) er den sikre side, mens alle de nye konserveringsmidler ikke kendes langtids effekten af. Det betyder naturligvis også at det er muligt nogle af de helt nye stoffer er sikre, men uanset hvad skal man være forsigtig med at bruge de pågældende nye konserveringsmidler udelukkende da det betyder vi får det ind i store mængder og her ligger problemet også.
      Så det korte svar til dit spørgsmål er – med de små koncentrationer vi får af parabener i kosmetik er jeg ikke nervøs! Jeg kender dog ikke lige så godt til alle andre stoffer end konserveringmidlerne, som er det jeg har beskæftiget mig med!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Spændende studie du har gang i her, lyder det til! – Ihvertfald noget der sætter mine tanker igang! Jeg har fx. en Elisabeth Arden 8 hour creme der hjemme, som er fyldt med parabener at forskellig art, og når jeg har brugt den har det været med dårlig samvittighed, og bekymring… Men det skal jeg så måske ikke mere… Altså lade den stå!
    Ihvertfald rigtig spændende artikel!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Rigtig spænende projekt ja! 🙂 Nej, da – brug den, brug den… 🙂 Noget helt andet er, uanset hvad der er i produkterne, så nytter det bare heller ikke noget at gå og være bange for at bruge dem. Brug produkterne med omtanke… 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

    Sådan, Rikke. Godt skrevet!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

    Tusind tak for dette indlæg! Har selv tvivlet meget påndet hele, og prøvet at slippe for at købe produkter med parabener. Og det vil jeg fortsat gøre. Men tusind tak for et indlæg om det! 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Ingen grund til fortsat at undgå parabener, når alternativet er værre! 🙂 Men det er jo en personlig sag, man selv må gøre op! 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Beautybloggen

    Jeg synes det er skønt at der kommer en ny vinkel på parabenerne. Fedt indlæg! Bare synd at du så hopper med på bølgen og f.eks peger æteriske olier ud, da de lider under samme forvildende markedsføring fra Informationscenter for Miljø og Sundhed. IMS har jo en interesse i at flere mærker køber Svanemærket til deres produkter, så det er jo ikke en uvildig organisation. EU’s rapporter omkring æteriske olier er lige så interessante at læse, for der er ikke meget at genkende i det som IMS videreformidler.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej… 🙂
      Tak skal du have! Det er egentlig ikke min hensigt at hoppe med på nogen som helst bølge – det jeg skriver her er ikke noget jeg har hentet fra f.eks. Informationscenter for Miljø og Sundhed. Det jeg konkluderer ud fra er udelukkende videnskabelige artikler, som bør være den mest valide kilde. Det jeg kan sige om æteriske olier er bare at nogle af dem er lige så effektive som antibiotika mod bakterier, men desværre også meget allergene – og det er der problemet ligger for mig, på parfume allergi jo er meget udbredt. 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mia

    Hej Rikke,

    Jeg søgte på parabener i Google og blev ført videre til dit indlæg her. Jeg sidder og skriver SRP om parabener, og har lidt problemer med at finde ud af de forskellige parabeners lipofilitet. Ved du om de hver især er hhv. lipofile eller lipofobe?

    Det ville være en stor hjælp! PS fint indlæg
    Mvh Mia

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Mia!
      Det kan jeg desværre ikke hjælpe dig med… Har du søgt i videnskabelige artikler? F.eks. via Statsbiblioteket.dk eller ScienceDirect.com? Jeg kan blot fortælle dig at jo længere carbon-kæde jo ringere opløselige er de i vand, mens de parabener med korte carbon-kæder let opløses i vand.
      Mvh Rikke

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Chanie

    Fedt indlæg Rikke! Jeg går selv meget uden om parabener for tiden, men mener det er svært at undgå helt. Så skulle jeg jo også være fanatisk med konserveringen i mad m.m, hvilket jeg bestemt ikke er 😀 Derfor tænker jeg: “alt med måde” og har da også stadig parabene produkter. Det er et vildt interessant emne og det er spændende at se, hvad fremtiden bringer lige på det område! Super blog! 🙂 Kh. en anden beauty blogger.

    http://www.chanie-beline.blogspot.dk

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Chanie!
      Mange tak for de pæne ord om bloggen og indlægget her… Synes også det er et rigtig spænende emne – som du måske har opdaget!! 🙂 Og jeg kan blot være tilhænger af dit udsagn; “alt med måde”! Ingen grund til at gå helt i panik! 🙂
      Kh Rikke 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Juliee

    TAK TAK TAK! Så skal der købes makeup for alle pengene! 😛 flere af disse indlæg! Syntes det er ekstremt spændende.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nanna

    Hej Rikke.
    Jeg kan se det er et par år siden du har skrevet dette indlæg, men jeg kunne godt være interesseret i at læse nogle af de artikler du har nævnt og da kommer problematikken. Hvordan kan jeg komme til at læse dem, for hvis jeg søger på dem, synes jeg ikke der kommer noget relevant frem. Jeg leder nemlig efter nogle studier om parabener, fordi jeg er ved at skrive SRP om parabener, og der er intet relevant materiale på dansk, så jeg må finde noget på engelsk og da lyder dine til at være super gode.
    Håber du kan hjælpe mig, selvom det er ved at være ret lang tid siden.
    Venlig hilsen Nanna

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Nanna!
      Du kan finde en masse videnskabelige artikler om emnet på f.eks. Starsbiblioteket.dk, ScienceDirect.com og Google Scholar – det er der jeg plejer at finde dem! Held og lykke med dit SRP!

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Blegede bryn