Dagens makeup - Spot on

Myter om mineralsk olie – vaseline

 photo ProductPage_350x262.png_zpscaov7yzd.jpeg

Der findes et utal af myter på kosmetik området – én af de mest kendte er nok at mineralsk olie skulle være skadeligt for huden, en myte jeg gerne vil til livs! Du kender nok bedst mineralsk olie som vaseline, hvis eneste ingrediens er petrolatum (mineralsk olie). Petrolatum er resterne fra destillation af råolie og kan læses som f.eks. paraffinium liquidum, vaselinum, isoparaffin eller heptan på ingredienslisten.

Mineralsk olie er et gammelt kendt og meget brugt ingrediens i kosmetik og lægemidler – faktisk et af de billigste og ældste ingredienser. Mineralsk olie findes specielt i cremer og salver som skal smøres på huden. I makeup finder man det typisk i læbestifter. Alligevel er argumentet imod mineralsk olie at det er dødt materiale som ingen virkning har andet end at tilstoppe huden og giver akne, dvs. bumser og hudorme. Måske er dette falske argument opstået fordi vaseline som bekendt kan klistre og føles ubehageligt på huden?

Mineralsk olie er ikke årsag til nogen former for allergi eller eksem (kun i meget sjældne tilfælde) og kan ligefrem virke positivt på f.eks. eksem, psoriasis og tør hud bl.a. fordi det som bekendt ligger sig som en hinde på huden og beskytter huden så den ikke mister fugt. Mineralsk olie reducerer altså fugttab, mens det imidlertid er andre ingredienser som skal tilsættes for at genoprette fugtbalancen i huden. Mineralsk olie er desuden et godt ingrediens at tilsætte kosmetik produkter da det er godt som opløsningsmiddel og mikroorganismer trives ikke heri.

Helt kort er mineralsk olie altså godt og ufarligt ingrediens, såfremt renhedskravene naturligvis overholdes. Det eneste tilfælde hvor man kan overveje at undgå produkter med en høj andel af mineralsk olie er ved en meget fedtet hud – men prøv det af og find ud af hvad der virker for dig, for det er på ingen måde et farligt ingrediens!

// Rikke

6 kommentarer

  • Dejligt at du skriver dette indlæg, så folk kan blive mindre bange for mineralsk olie! 🙂
    – anordiclife.dk

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Siff

    Jeg vil lie pointere, at hvis man lider af forkølelsessår/herpes, så får petrolatum det til at gå i ubbrud, så for mig er vaseline (og mange andre typer læbepomader) et no-go som læbepomade (:

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Siff!
      Jeg lider selv af forkølelsessår/herpes i mine mundvige inde imellem og har aldrig haft problemer ved brug af petrolatum – faktisk så oplever jeg at produkter som indeholder petrolatum netop blødgør mine mundvige så det ikke gør ondt, samt fungerer som en barriere. Nu er vaseline i sig selv jo heller ikke en læbepomade, men det findes jo i mange typer læbepomade. Faktisk forstår jeg ikke helt hvad du bygger det på at petrolatum skulle få herpes til at gå i udbrud, for det findes netop i mange præparater til at behandling af herpes – yderligere har jeg søgt på nettet efter videnskabelige artikler og lignende som siger noget om dette og kan altså intet finde om at det skulle få herpes i udbrud. Hvad bygger du det på?
      Mvh Rikke

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Siff

      Hej Rikke.
      Tak for dit svar! Jeg giver dig ret i, at der ikke er meget videnskabelig evidens at hente.
      Jeg fik det at vide for snart mange år siden af en eller anden, og da jeg selv havde oplevet at få udbrud efter at bruge nogle læbepomader og læbestift er, ja, så gik jeg ud fra det var sandt. For at cementere om det var korrekt, har jeg udført en lille uvidenskabelige hjemme-test: jeg har i nat sovet med ren vaseline på den ene mundvig. “Uheldigvis” for mig (men overordnet set en dejlig nyhed) har jeg ikke fået noget udbrud og jeg må således konkludere, at jeg har bildt mig selv noget ind i årevis!
      Tror du det kan være en anden ingrediens, der har sat gang i et udbrud?

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej igen Siff!
      Jeg skal være ærlig og sige at jeg har svært ved at tro på det – men jeg kan naturligvis ikke sige noget med sikkerhed og ved heller ikke om der kan være andre ingredienser der forårsager det. Umiddelbart tænker jeg at forkølelsessår/herpes opstår af helt andre årsager, men nu er jeg jo ikke læge! 🙂 Altid spændende med en lille hjemme-test – tænker der skal flere tests til før at man kan sige ret meget om det. Men det er da skønt, hvis du kan begynde at bruge produkter med petrolatum igen – så kan man jo altid stoppe, hvis det alligevel viser sig at det er din måde at slå ud overfor det på! 🙂
      Mvh Rikke

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dagens makeup - Spot on